Parkeerruimte NHM Arnhem veel goedkoper

Parkeren bij het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem kan voor een fractie van de 60 miljoen euro die het eerst leek te gaan kosten.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van bouwbedrijf Grontmij. De bouw van het museum naast het Nederlands Openluchtmuseum lijkt daarmee een forse stap dichterbij gekomen.
Grontmij raadde in juni de bouw aan van een ondergrondse parkeergarage met vijftienhonderd plaatsen. Die zou 60 miljoen euro gaan kosten. Voor de bouw van het museum is door de overheid in totaal 50 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. De gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en de twee musea lieten daarop nader onderzoek naar de parkeermogelijkheden doen.
De gemeente Arnhem heeft nu een nieuwe oplossing mogelijk gemaakt door een stuk grond naast het Openluchtmuseum ter beschikking te stellen. Dat was tijdens het eerste onderzoek nog niet het geval.
De kosten van dit nieuwe plan bedragen bijna 3,5 miljoen euro. Volgens Grontmij kunnen er tezamen vijftienhonderd parkeerplaatsen komen in de bermen van de Cattepoelseweg, die voor het Openluchtmuseum langs loopt, en op het huidige parkeerterrein.
Over de conclusies in het eerste rapport van Grontmij ontstond politieke ophef. ‘Die 60 miljoen is waanzin, dat gaan we nooit doen’, zei staatssecretaris Van Bijsterveldt van Cultuur in een debat met de Tweede Kamer.
Van Bijsterveldt droeg in juni het NHM op zelf de bouw van een parkeergarage of -terrein te betalen. Ook zette ze het museum onder druk door te eisen dat het voor 1 september een plan presenteert voor de bouw naast het Openluchtmuseum. Het NHM moet daarbij binnen het budget van 50 miljoen euro blijven.
De directie wilde eerder het museum aan de Rijn plaatsen, midden in de stad Arnhem, maar de Tweede Kamer dwong het museum bij het oorspronkelijke plan te blijven, namelijk de locatie naast het Openluchtmuseum, even buiten Arnhem. Daarop stelde het museum een conceptplan op voor een gebouw van 22 duizend vierkante meter, met een begroting die tientallen miljoen euro’s hoger ligt dan de afgesproken 50 miljoen. Het museum wil daarvoor naast de bijdrage van het Rijk privaat geld gebruiken. Of het museum zijn plannen gaat aanpassen, is nog niet duidelijk.

© de Volkskrant 26 augustus 2010