Nationaal Historisch Museum lanceert nieuwe website

Het Nationaal Historisch Museum heeft op 17 november zijn nieuwe website en het INNL netwerk gelanceerd. De nieuwe website www.innl.nl is het fundament voor het virtuele museum dat in 2011 opent.
De inhoud van de nieuwe website is meerledig. Het corporate gedeelte geeft informatie over de activiteiten en ontwikkeling van het Nationaal Historisch Museum. Daarnaast biedt de website een venster op de geschiedenis van Nederland aan de hand van actuele artikelen, historische verhalen en spitse blogs, onderverdeeld per wereld. Er zijn vier ingangen, die steeds gelijktijdig toegankelijk zijn: chronologie (via een tijdslijn), locatie (via een kaart), persoon (via foto’s) en thema (via trefwoorden).
Het meest bijzondere is dat het INNL netwerk online historische collecties en communities met elkaar verbindt. Zo wordt het versnipperde aanbod aan historische informatie beter en makkelijker toegankelijk. Bij de lancering maken vier partners deel uit van het netwerk: het Amsterdams Historisch Museum, het Joods Historisch Museum, Nieuw Land Erfgoed en het Nationaal Historisch Museum. Begin 2011 sluit het ANP Historisch Archief zich aan en andere partners zullen later nog volgen.
De website legt de basis voor het museum van de 21e eeuw, waarin de bezoekers centraal staan. Zij maken een persoonlijk profiel aan waarmee ze deelnemen aan de website. Tevens is dit profiel hun ingang op de geschiedenis en de verhalen op de website en in het netwerk. Zo ontstaat een rijke, persoonlijke omgeving waarin de bezoekers het verhaal van de Nederlandse geschiedenis op een interactieve manier beleven.
De nieuwe website en het INNL netwerk zijn de eerste aanzet voor het toekomstige virtuele museum. Dat zal de toegangpoort vormen tot de historische kennis en de persoonlijke verhalen die samen de geschiedenis van Nederland uitmaken. Het Nationaal Historisch Museum bouwde de nieuwe website in samenwerking met Mediamatic Lab en Lava.
Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het organiseert tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo.