Mediëvist Eberhard König achtste KB-fellow

Vanaf 1 september bekleedt kunsthistoricus en mediëvist Eberhard König het KB-fellowship, dat is ingesteld door de Koninklijke Bibliotheek en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences). König is de achtste vooraanstaande onderzoeker die als fellow aantreedt om zich een aantal maanden onder te dompelen in de collecties van de KB. König zal hier de middeleeuwse getijdenboeken bestuderen vanuit internationaal perspectief.

Prof. Eberhard König (1947) is als hoogleraar verbonden aan het kunsthistorisch instituut van de Freie Universität Berlin. Hij is een autoriteit op het gebied van middeleeuwse (geïllumineerde) handschriften waarover hij zowel alleen als met anderen talloze publicaties schreef. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar middeleeuwse getijdenboeken, boeken met gebeden die op vaste tijden van de dag werden uitgesproken. Hij maakte schitterend geïllustreerde getijdenboeken als de Bedford Hours en Les Très Belles Heures du Duc de Berry tot onderwerp van zijn onderzoek. Voor zijn publicatie over Les Très Belles Heures de Notre-Dame ontving hij de Prix Eugène Carrière van de Académie française.

In de KB bestudeert König de komende maanden de omvangrijke collectie getijdenboeken en in het NIAS in Wassenaar werkt hij dit onderzoek verder uit. Eberhard König zal zijn bevindingen presenteren in een afsluitende publiekslezing, die in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad wordt georganiseerd. Zijn lezing, ‘Three countries with three cultures of praying, viewed from the Books of Hours in the Koninklijke Bibliotheek in Den Haag’, spreekt König eind januari 2012 uit in de Aula van de KB. Het NIAS geeft de originele Engelse tekst uit en uitgeverij Bert Bakker publiceert tegelijkertijd de Nederlandse vertaling.

Eberhard König is de achtste in een rij gerenommeerde onderzoekers die zich sinds 2005 aan de KB en het NIAS verbonden hebben. Met het fellowship brengt de KB haar rol als wetenschappelijke bibliotheek onder de aandacht, en vooral de mogelijkheden tot onderzoek die de collecties bieden. Het NIAS wil met het fellowship zijn bekendheid bevorderen als prominente, internationale en interdisciplinaire gemeenschap van toponderzoekers.