Maria Grever benoemd tot lid van de KNAW

Prof. dr. Maria Grever, hoogleraar Theorie en methoden van de maatschappijgeschiedenis en directeur van het Center for Historical Culture in de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Elk jaar vinden verkiezingen voor nieuwe leden van de KNAW plaats. Tijdens de verkiezing wordt gekeken naar de wetenschappelijke prestaties van de vooraanstaande kandidaten. De KNAW maakte bekend 27 nieuwe leden te hebben gekozen.
De leden van de KNAW bewaken de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseren de regering. Als koepelorganisatie houdt de KNAW zich bezig met de beoordeling van de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek en is verantwoordelijk voor verschillende onderzoeksinstituten.
Maria Grever (1953) studeerde economische en sociale geschiedenis te Nijmegen en promoveerde cum laude aan dezelfde universiteit op een intellectuele biografie van de historica Johanna Naber. In haar huidige onderzoek richt zij zich op de dynamiek van historische cultuur sinds de late achttiende eeuw. Zij bestudeert zowel de vormgeving van collectief geheugen via tradities, rituelen, onderwijs en erfgoed, als de constructie en circulatie van historische kennis in de maatschappij.
Haar onderzoek heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en verdiept, mede dankzij de vele door haar verworven onderzoekssubsidies en haar internationale onderzoekscontacten. Haar werk is met diverse prijzen bekroond, Grever werd in 1998 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau.