J.R. Bruijn-prijs 2011 voor Suze Zijlstra

De J.R. Bruijn-prijs voor de beste scriptie over maritieme geschiedenis gaat dit jaar naar de Amsterdamse historica Suze Zijlstra. Zij onderzocht de Nederlandse samenleving in Suriname in de jaren van het Zeeuwse bewind (1667-1682), een periode waarover nog weinig bekend was. Een belangrijke bron voor dit onderzoek waren de Sailing Letters, brieven die aan boord waren van schepen die, (in dit geval) onderweg van uit Suriname naar Nederland, werden gekaapt door de Britten. Zijlstra vond in de Londense National Archives honderden brieven en documenten die daar sinds de 17de eeuw lagen, zonder dat iemand ze ooit had gelezen. De relaties tussen vrouwen en mannen, tussen de kolonisten en het moederland en tussen slavenhouders en hun slaven heeft zij aan de hand van dit materiaal op een heldere manier beschreven.

Suze Zijlstra krijgt de prijs voor de masterscriptie waarmee zij haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam afrondde, getiteld: ‘Om te sien of ick een wijf kan krijge, want hebbe deselve seer nootsaeckelijck vandoen’. Migratie, kolonisatie en genderverhoudingen tijdens de Zeeuwse overheersing van Suriname (1667-1682).

De tweejaarlijkse J.R. Bruijn-prijs gaat uit van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis. De prijs is bestemd voor de beste scriptie over een maritiem-historisch onderwerp, geschreven door een student aan een instelling voor hoger onderwijs.

De winnaar ontvangt een bedrag van 1000 euro. De tekst of een gedeelte daaruit wordt gepubliceerd in het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 21 mei 2011, tijdens de voorjaarsdag van de Vereniging in het Zaans Museum te Zaandam.