Holland Scriptieprijs 2009 voor Carolina Lenarduzzi

De winnaar van Holland Scriptieprijs 2009 toont de rol van de strijd om de herinnering aan het Opstandsverleden in de vereniging van de Republiek tijdens het twaalfjarig bestand (1609-1621).
De jury looft de scriptie in haar rapport als een ‘sprankelend werk’. Tevens roemt de jury het vernieuwende karakter van dit onderzoek naar ‘de dynamiek van collectieve herinnering in de vroegmoderne tijd’. De scriptie ‘is niet alleen theoretisch gefundeerd, maar ook origineel en vernieuwend. Gecombineerd met een prettige schrijfstijl en een goede argumentatie blinkt de bekroonde scriptie in alle aandachtspunten van de jury uit.’
Bovenal prijst de jury de ‘interessante reflectie op wat ‘Holland’ is’ – op wat de Republiek tot Republiek gemaakt heeft.
Het is een aanzienlijke prestatie om met een Bachelorscriptie als winnende inzending uit de bus te komen. Op de shortlist van de jury stonden verder twee sterke Masterscripties (Ralf Bovers en Winnie de Keizer). Zij kregen in het juryrapport eervolle vermeldingen.
Het werk van Carolina Lenarduzzi werd gekozen uit een sterke verzameling inzendingen, die door de jury werd geroemd als ‘een breed en veelkleurig palet aan studies: van de geschiedenis van film en bioscoop tot pedagogiek in weeshuizen, van hemelverschijnselen en natuurrampen tot Hollandse en Westfriese graven, van institutionele economie tot stedelijke oproeren. Stuk voor stuk interessante geschiedenissen, die vanuit diverse invalshoeken de geschiedenis in of van Holland belichten.’
Ondanks de vele sterke inzendingen besloot de jury met volle overtuiging de Holland Scriptieprijs 2009 toe te kennen aan Carolina Lenarduzzi met haar scriptie “De oude geusen teghen de nieuwe geusen”. Over de dynamiek van het oorlogsverleden ten tijde van het Twaalfjarig Bestand.
De Holland Scriptieprijs is de jaarlijkse scriptieprijs voor de beste scriptie op het gebied van de geschiedenis van of in Holland. De prijs is ingesteld door het Historisch Tijdschrift Holland. De winnaar ontvangt een bedrag van 250 euro. Bovendien kan de scriptie als artikel worden gepubliceerd in het tijdschrift Holland.