Henk Nellen benoemd tot bijzonder hoogleraar

Dr. H.J.M. Nellen (1949) is per 1 september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Idee├źngeschiedenis van de vroegmoderne tijd’ aan de Faculteit der Historische- en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door de dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting, die zich tot doel stelt de beoefening van de Idee├źngeschiedenis te bevorderen. Daarnaast blijft hij als senior-onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut.
Henk Nellen studeerde van 1968-1974 geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en promoveerde daar in 1980 op het proefschrift Ismael Boulliau (1605-1694). Nieuwsjager en correspondent. Thans is hij verbonden aan het Huygens Instituut (KNAW) te Den Haag. Hij is een internationaal gerespecteerd kenner van Hugo de Groot. Gedurende vele jaren heeft hij gewerkt aan de uitgave van de briefwisseling van De Groot, en in 2007 publiceerde hij een alom geprezen biografie van deze rechtsgeleerde, filosoof en humanist.
Daarnaast heeft hij zich op tal van andere gebieden onderscheiden als expert op het gebied van de vroegmoderne intellectuele geschiedenis. Hij geldt als een kenner van de epistolaire cultuur, is een van de mede-uitvoerders van het pan-Europese onderzoeksproject ‘Europa Humanistica’, waarin het ‘Nachleben’ van de klassieke literaire traditie wordt bestudeerd, en zag recentelijk een NWO-aanvraag (Vrije Competitie) gehonoreerd: ‘Biblical Criticism and Secularization in the Seventeenth Century’.
In zijn hoedanigheid van bijzonder hoogleraar zal Nellen zich aan het Erasmus Centre for Early Modern Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam richten op onderwijs en onderzoek, met name op het gebied van de politieke theorie.