Grote Geschiedenisprijs 2009 voor Jolande Withuis

De biografie Weest manlijk, zijt sterk over het leven van verzetsheld Pim Boellaard (1903-2001) is uitgeroepen tot het beste historisch boek van 2009. NIOD-onderzoeker Jolande Withuis ontving op 15 oktober de prijs voor haar studie. In Weest manlijk, zijt sterk beschrijft Withuis Pim Boellaards heldendom, die volgens haar wordt getypeerd door het vermogen om tijdens zijn gevangenschap de regie over zijn leven te behouden. De jury noemt het boek in haar rapport evenwichtig en meeslepend.
De Grote Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en de NPS/VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De jaarlijkse prijs die in 2007 is ingesteld, bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Uit een lijst van bijna tweehonderd historische boeken verkoos de jury in september 4 titels voor de shortlist. Naast Jolande Withuis waren ook Luc Panhuijsen, Cees Fasseur, Wilfried Uitterhoeve en Marja Vuijsje genomineerd voor de prijs.
De jury bestond in 2009 uit Judith Pollmann (hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Doeko Bosscher (hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen), Carla Boos (eindredacteur NPS-televisie), Martin Sommer (chef parlementaire redactie van de Volkskrant) en Frans Smits (hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad). Juryvoorzitter was oud-fractievoorzitter van de VVD en oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein.