Groeneveldprijs 2009 voor Auke van der Woud

Auke van der Woud, hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, heeft de Groeneveldprijs 2009 ontvangen voor het boek Een Nieuwe Wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland dat hij in 2006 publiceerde.
Dit boek behandelt de komst na 1850 van de nieuwe netwerken voor massacommunicatie en massamobiliteit. Als gevolg van die netwerken ontstond het sociologische verschijnsel dat voor de twintigste eeuw cruciaal werd, de ‘massamens’. De groeiende intensiteit van de communicatie en mobiliteit schiep een nieuw beeld van de werkelijkheid en een nieuwe, Westerse cultuur waarin ‘normaal denken’ dominant werd. Ook de geografie van Nederland veranderde door die infrastructuur ingrijpend: het land kreeg een ‘hart’, een stedelijke agglomeratie die ‘Randstad’ werd genoemd, en een uitgestrekte periferie.
Stichting Groeneveld reikt sinds 2006 de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. Eerder ging de prijs onder andere naar Geert Mak, Bennie Jolink, Louise Fresco en de geestelijk vader van de Max Havelaarproducten.
Een Nieuwe Wereld werd eerder al genomineerd voor de NWO Eurekaprijs/Furore Boekenprijs 2007 en is uitgeroepen tot Het Beste Geschiedenisboek van 2007.