Geen Nationaal Historisch Museum (NRC Handelsblad, 29-10-2010)

Op het terrein naast het Openluchtmuseum in Arnhem wordt geen gebouw opgetrokken waarin het Nationaal Historisch Museum (NHM) wordt gehuisvest.
Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) vrijdag besloten. De bewindsman moet zoveel bezuinigen op zijn begroting, dat het volgens hem niet reëel is om aan het project te beginnen, zei hij vandaag.
De besparingen op zijn cultuurbegroting lopen op jaarbasis op tot 200 miljoen euro. Een nieuw museum bouwen vindt hij daarom niet verantwoord. Omdat hij het doel van het NHM wel belangrijk vindt, blijft de organisatie geld ontvangen. Daarmee kunnen ze reizende exposities organiseren en de website in de lucht houden. Het NHM doet dat al sinds zijn oprichting in 2008.
Doel van het Nationaal Historisch Museum is het bevorderen van het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland. Aanvankelijk leek het museum een plaatsje te krijgen in de Randstad, maar toenmalig minister Ronald Plasterk koos voor Arnhem. Het museum zou gebouwd worden op de parkeerplaats naast het Openluchtmuseum, maar over de definitieve vestigingsplaats ontstond later veel discussie.
Dat hoeft van Zijlstra niet meer. „Er komt geen gebouw. Nu niet en waarschijnlijk ook niet in de toekomst”, oordeelt hij. Wel heeft hij de leiding van het museum gezegd dat zij zelf kunnen proberen om met private middelen een (bestaand) gebouw te betrekken. Maar Zijlstra ziet dat niet snel gebeuren. Het eerder geopperde plan om het NHM in het leegstaande paleis Soestdijk te huisvesten lijkt daarmee ook kansloos.
Zijlstra heeft geen overzicht van de voorbereidingskosten die al zijn gemaakt om het Arnhemse plan te realiseren.
Directeur Erik Schilp van het Nationaal Historisch Museum is teleurgesteld over de beslissing van staatssecretaris Zijlstra geen pand te financieren voor zijn museum. „Na twee jaar hard werken raken we de overheidsbijdrage kwijt. We gaan kijken of de private sector kan helpen een fysieke invulling te geven aan onze plannen”, aldus Schilp.

© NRC Handelsblad 29 oktober 2010