Fusie NIOD en CHGS nabij

De directies van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies (CHGS) werken momenteel hard aan een fusie. Deze zal naar verwachting na de komende zomer haar beslag moeten krijgen.
Het CHGS is acht jaar geleden opgericht door het NIOD, de Universiteit van Amsterdam en het ministerie van VWS. Tussen het NIOD en het CHGS is een overlap in activiteiten, zo doet het NIOD net als het CHGS onderzoek naar de Jodenvervolging. Bovendien is het onderzoeksterrein van het NIOD verbreed en doet het instituut de laatste jaren naast het onderzoek naar Nederland en de Tweede Wereldoorlog in breder verband, ook onderzoek naar andere internationale conflicten. Deze ontwikkelingen sluiten naadloos aan bij wat het CHGS doet. De directies van beide instituten hebben laten weten dat een fusie zal leiden tot een inhoudelijk breder en sterker instituut.
De naam van het nieuwe instituut is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat de huidige NIOD-directeur Marjan Schwegman het nieuwe instituut gaat leiden.