Bouw van historisch museum in gevaar

De bouw van het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem lijkt ernstig te worden bemoeilijkt. Uit een nog geheim rapport van Grontmij blijkt dat de aanleg van een ondergrondse parkeergarage bij het museum 60 miljoen euro kost. Bovendien loopt er een hogedrukgasleiding onder het bouwterrein.
Het NHM moet verrijzen naast het Nederlands Openluchtmuseum, op het huidige parkeerterrein van het Openluchtmuseum. Er moeten daarom 1.500 nieuwe parkeerplaatsen worden gevonden, en dat kan volgens Grontmij het beste onder de grond. Dat zeggen bronnen over de inhoud van het rapport.
Het is niet waarschijnlijk dat er ook daadwerkelijk 60 miljoen euro komt voor de garage. Het Rijk heeft voor de aanleg van het NHM maximaal 50 miljoen euro beschikbaar gesteld. De gemeente Arnhem wil nu laten onderzoeken of het mogelijk is parkeerplaatsen naast de twee musea te creëren. Dat zou moeten gebeuren in beschermd gebied: een van de zogenoemde Natura 2000-gebieden.
Het NHM en het Openluchtmuseum hebben Grontmij in maart gezamenlijk opdracht gegeven onderzoek te doen naar de eventuele risico’s bij de bouw. Het NHM wil het rapport nog niet openbaar maken. Over de vestigingsplek van het veelbesproken museum is langdurig en hevig gesteggeld.

© de Volkskrant 16 juni 2010