Best of the Web award voor Nationaal Historisch Museum

Tijdens de internationale Museums and the Web conferentie in Philadelphia heeft de website www.innl.nl van het Nationaal Historisch Museum de prestigieuze Best of the Web award gewonnen in de categorie Innovatie. Een internationale jury van museumprofessionals reikt deze jaarlijkse prijs uit. Het is één van de belangrijkste internationale erkenningen van succesvolle museumprojecten op het gebied van nieuwe media en technologie.

Het Nationaal Historisch Museum heeft grote ambities op het gebied van nieuwe media en technologie. De innovatieve website vormt de basis van vele (online) activiteiten met als doel de historische beleving te stimuleren. Voorbeelden uit het afgelopen jaar zijn: de fototentoonstelling Nieuwe Groeten Uit… (het huidige Nederland in ansichtkaarten), de Nationale Portrettengalerij (Nederlanders over hun historische helden) en de Nationale Automatiek (alledaagse objecten met historische betekenis).

Op de website kan iedereen zijn eigen geschiedenis toevoegen of die van anderen aanvullen en verbeteren. De semantische webopbouw maakt het mogelijk betekenisvolle relaties te leggen tussen de inhoud van de website en persoonlijke verhalen. Daarnaast zette het museum het INNL netwerk op: een landelijk netwerk van historische collecties en communities. Het INNL netwerk verbindt nu zo’n 500.000 verhalen, foto’s, objecten, persoonsbeschrijvingen en andere historische inhoud van onder andere het Amsterdam Museum, het Joods Historisch Museum, en de ANP Foundation. De site is ontwikkeld in samenwerking met Mediamatic en Lava.

Het concept van het Nationaal Historisch Museum werd positief ontvangen door een jury van internationale museumprofessionals. Zo biedt het een interessante kijk op de toekomst van musea online en is het een voorbeeld voor de sector. Algemeen directeur Erik Schilp is trots op de prijs: ‘Het Nationaal Historisch Museum wil historische informatie op een aantrekkelijke, interactieve manier aanbieden. De site innl.nl is ook vanuit dit concept ontwikkeld. Ik vind het goed om te zien dat deze vernieuwende aanpak internationaal gewaardeerd wordt.’